Monday, January 29, 2007

De geschiedenis deel 1

In 1207 is het eerste koper gevonden in onze bergen, het gevolg was dat drie ridders het koper opeiste. Alle drie hebben zij hun eigen kasteel gebouwd. In de loop der eeuwen is er heel wat af gevochten in deze streek, maar geen van de families wist echt te winnen. In 1789 is het laatste koper gewonnen, met als gevolg dat de interesse voor onze streek verdween. Alleen hun kastelen zijn nog over gebleven.

Met het front in de eerste wereld oorlog slechts een 100 km van ons verwijderd en toentertijd een mooie spoorverbinding zijn hier veel troepen langs gekomen. De kastelen van Elici en Toici werden door de officieren gebruikt om bij te komen van de loopgraven oorlog. Gewone soldaten passeerde per trein onze streek. Het spoorwegemplacement werd volop gebruikt voor wapen en voedsel overslag.

Gedurende de tweede wereld oorlog zijn de kastelen van Elici en Toici gebombardeerd en daarvan zijn nu alleen nog de ruïnes te vinden. Het kasteel van Moici bestaat nog. De kastelen worden nu gebruikt om bouwmaterialen van weg te halen, om onze steden weer op te bouwen. Wonder boven wonder is het station en haar omgeving nooit gebombardeerd, echter door alle zware schade aan diverse bruggen in de buurt, is het spoor hier buiten gebruik geraakt.

We leven nu in het jaar 1955 en de gevolgen van de tweede wereld oorlog zijn hier nog steeds merkbaar. Volgens de geruchten zullen de treinsporen en de stations binnenkort weer hersteld gaan worden. Links en rechts lopen belangrijke mensen in dure pakken rond. Ook zijn er mensen de sporen aan het bekijken. In Toici is een oude kopermijn en volgens mijn buurman´s neef zijn ook daar vreemde geweest. Er is grote vraag naar koper en hout schijnt het.

De oude mijn in Toici




We hopen dat er snel betere tijden aan zullen breken voor onze streek.

No comments: